Planina Kozara, u geografskom i geomorfološkom pogledu zahvata pripanonsko područje unutrašnjih Dinarida. Površina Nacionalnog parka "Kozara" je 3520 ha, proglašena je Nacionalnim parkom 1967.s ciljem zaštite kulturno - istorijskih i prirodnih vrijednosti planine Kozare. Kozara je planina dinamičnog reljefa čiji visovi ne prelaze hiljadu metara nadmorske visine.Umjereno - kontinentalna klima, veliki broj sunčanih dana i pitomi planinski vrhovi - vidikovci sa kojih se vidi Gradiška, Prijedor, Dubica i ostala okolna mjesta, daju posebnu vrijednost ovoj planini.

Centralni dio planine Kozara, zauzima područje Mrakovice, na kojem se prostire nekoliko zaravnjenih platoa visine od 700 - 800 metara. To je zaštićena zona (prvi stepen zaštite) u kojoj se izgrađuju, ili su već izgrađeni, turistički objekti.
Jedan od dragulja turističke ponude Republike Srpske, svakako je Nacionalni park “Kozara”. Smješten u sjeverozapadnom dijelu Bosne i Hercegovine, on zauzima centralni dio planine Kozare. Svojom specifičnom klimom, geografskim položajem, vegetacijskim pokrivačem i drugim karakteristikama izdvaja se kao najneobičnije područje planinskog dijela Bosne i Hercegovine.
Planinski vrhovi i vidikovci, nadmorske visine do 1000 metara, formiraju pejzaž čija ljepota jednako zaustavlja dah i putnicima namjernicima i onima koji na Kozaru dolaze po svoj komadić vedrog neba, svoj dašak vjetra i svoju kap bistre planinske vode. Na zaravnjenom centralnom dijelu planine – platou, nalazi se veliki spomenik- simbol otpora naroda Kozare prema fašizmu. Smješten je na oko 800 metara nad morem i u samom središtu vazdušne banje, jedinstvene u Evropi - nalazi se "Ski lift Kozara".
Na Mrakovici je uredena skijaška staza dužine 800 metara i u funkciju su stavljeni ski - liftovi. Obezbijeđeni su uslovi za skijaše svih uzrasta koji, od sada, mogu uživati u ovom atraktivnom, zimskom sportu.

Do "Ski lifta Kozara", na Mrakovici, možte doći iz pravca Banjaluke ili Prijedora. Blizina važnih putnih komunikacija doprinosi da planina Kozara bude posjećena tokom cijele godine.
"Ski lift Kozara" je smješten na svega 12,5 kilometara od magistralne putne komunikacije Banjaluka-Prijedor. Od aerodroma u Mahovljanima udaljen je oko 65, a od graničnog prelaza prema Hrvatskoj, kod Dubice, oko 60 kilometara. Sa pomenutog magistralnog pravca, u mjestu Kozarac, odvaja se vijugavi asfaltni planinski put, koji vas vodi pored hotela “Monument”, restorana “Bijele Vode”, gdje prolaskom pored planinskog doma “Nacionalnog parka Kozara”, izlazite na parking prostor u samoj blizini skijaške staze, odakle se vidi etno restoran “Ski pass” , ski servis i ostali prateći sadržaji. Ugođaj i okolina, koju prilikom tog kratkog puta možte doživjeti i vidjeti, predstavlja jedinstvenu uvertiru u ono što vas očekuje na Mrakovici, jednom od vrhova planine Kozare.

Udaljenost "Ski lifta Kozara" od važnijih destinacija :

Aerodrom Mahovljani (BIH) – 65 km

Prijedor (BIH) – 26 km
Banja Luka (BIH) – 52 km
Sarajevo (BIH) – 273 km
O Nacionalnom parku ''Kozara'' i njegovim sadržajima možete više saznati na:
http://www.npkozara.com/v1/index.php/sr-yu/